Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Jubileumhoz közeledve

2020.02.17

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége megalakulásának 30. éves jubileumához közeledik. Ebből az alkalomból 2020. február 27-én a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ dísztermében kerül sor az ünnepi megemlékezésre.
A 80’ évek végén a katonák körében is több új egyesület alakult, mely szervezetek hamarosan újabb lépést tettek és 1990. február 27-én 18 szervezet képviselői kimondták a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének létrehozását. Az akkori vezetőkre a Szövetség élete beindításának nem egyszerű feladata hárult. A kezdeti éveket követő fejlődés során meginduló kezdeményezések, programok vagy egyes eseményekhez kapcsolódó megmozdulások, maradandó értéket teremtettek. A tagszervezetek számának növekedése nyomán a 2000. évek elején már közel 10 ezer fő tartozott a Szövetséghez. Természetesen harminc év alatt minden szervezet életében vannak jobb és kevésbé jó időszakok és így volt ez a BEOSZ működése során is, olykor az anyagi lehetőségek meghatározó szerepet játszottak a vállalásoknál, de a nehezebb időszakokban se kérdőjeleződött meg Szövetség létének fontossága és stabil meghatározó szerepe.
Nekünk, akik most a Szövetségben a Szövetségért dolgozunk nem csak az a feladatunk, hogy színvonalas és emlékezetes rendezvénnyel ünnepeljünk, hanem az is, hogy az alapítók által megfogalmazott elvek mentén új célok kitűzésével, eredményesen folytassuk munkájukat.
Az elkövetkező hetekben, hónapokban, igyekszünk bemutatni azokat az írásokat, képanyagokat, melyek a Szövetség megalakulásának jubileumához kapcsolódnak. Elsőnek az alakuló ülés archív képanyagait tesszük közzé. Köszönet érte Kiséri Nagy Ferenc ügyvivőnknek, aki kutató munkájával az anyagot feltárta.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy
alelnök

 

A mappában található képek előnézete Fotók a BEOSZ megalakulásáról