Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ifjúsági tábor, katonai elemekkel

2021.07.29

A Horvát Katolikus Ifjúság Vallás és Kulturális Egyesület már 28. alkalommal szervezi fiataloknak szóló erdei táborát a Peruska Mária Kápolnánál.
Az előzmények:
A katonai zarándoklati kapcsolatunk révén a táborvezető Steiner Mirjana azzal a kéréssel keresett meg, hogy a tábor idején szeretne a honvédséggel összefüggő bemutatót és tájékoztatót, amelyben szerepelne a hagyományápolás, hadisírgondozás, pályára irányítás és esetleg technikai bemutató. A megkeresés nagyon tetszett, de az idő rövidsége miatt kétséges volt a végrehajtás. Megkerestem az MH KIKNYP 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetőjét Babos Sándor őrnagyot és a MH 83. Poppr Emil Területvédelmi zászlóalj parancsnokát, Sásdi Imre alezredest, hogy tudnának-e ebben segíteni. Készségesen álltak a rendelkezésre és a végrehajtásról biztosítottak, abban az esetben amennyiben az elöljáró engedélyezi. Ezt csodával határos módon rövid idő alatt sikerült elérni a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpályamenedzsment főosztály főosztályvezető-helyettese, Kocsi László ezredes segítsége révén.
A táborról:
A tábor fővédnöke Dumovits István plébániai kormányzó. Az erdei tábor célja: a helyi és a környékbeli gyermekek közösséggé történő összekovácsolása a barátság, az emberi kapcsolatok, a hivatás mibenléte, a hazaszeretet fontossága érdekében.
A helyszín:
Horvátzsidány külterületén található, a sűrű tömördi erdőben álló zarándokkápolna egy kisgyermek eltűnésének és szerencsés megkerülésének köszönhető. Az egykor magyarok, németek, horvátok lakta környékbeli falvak búcsújáróhelye ad otthont a mesterségek védőszentjeit ábrázoló szobroknak is (történetéről itt bővebben olvasható: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/kapolna/peruska-maria-kapolna/44887387/)
A táborhoz kiérve éreztem a táborvezető és segítői iránti tiszteletet és figyelmet a táborozó 8 és 16 év életkor közötti gyermekek részéről, akik 24 sátorban voltak elhelyezve. A körülményeket látva nosztalgiáztam is egy kicsit: víz a kútból, fürdés a katlanban melegített víz segítségével, „pottyantós” WC, világítás a csillagos ég, nappal nagy meleg, éjjel eső, na mindez kicsit visszahozta az fiatalságomat.
A katonai programok:
Sásdi Imre alezredes, vezetésével a megbeszélt időpontban, 2021. július 29.-én berendezésre került a négy bemutató, feladatvégrehajtó hely. Az első fegyverbemutató hatástalanított fegyverekkel, sisak, mellény és minden más, ami ehhez tartozhat. A következő a közelharc bemutató és gyakoroltatás, akadálypálya elég sok elemmel, gázálarcba vakon vezetés és végül előadás a hadisírgondozásról, és a katonai pályáról, amivel a fiatalok körében a toborzás is közvetlenül szóba került.
Négy csoportba osztották be a táborozókat. A résztvevők és az előadók lelkesedését öröm volt nézni a feladatok végrehajtása során. Nagyon fel voltak „dobódva” a fiatalok, hogy kinek melyik programpont tetszett jobban, azt csak a jövőben dől el. Az uzsonna elfogyasztása után következett a meglepetés feladat: csapatonként URAL húzása kötéllel egy adott távolságra. Nagy volt a küzdelem a győzelemért.
Pihenés helyett meghirdetésre került az üldözéses akadályverseny. A versenylázat már nehezebben lehetett volna fokozni!
A legtöbb versenyt megnyert csapatot a katonák toborzó hátizsákkal jutalmazták.
A meglepetés: minden résztvevő kapott egy u.n. "dögcédulát", amelyet először nézegettek, majd a nyakukba tették és a vasárnapi zárásnál is sokan hordták. Lehet, hogy a program több katona jelöltet szerzett ezzel a mai nappal, hisz a szeptember 10-ei Lehár 145. teljesítmény túrára is voltak már jelentkezők. Öröm volt nézni az aktivitást a tenni akarást, a figyelmet, a fiatalok csillogó szemét. Jövőre ismét jövünk, ezzel zárult a nap mind a szervezők, a segítő katonák, és a fiatalok részéről is.

László Attila ny. alezredes,
Nyugat-dunántúli Régió, régióvezető

 

A mappában található képek előnézete Ifjúsági tábor, katonai elemekkel