Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hova lett a BEOSZ Emlékhely?

2018.09.03

dsc_0460.jpg Az elmúlt hónapokban, hetekben, akik a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) területén jártak, Balatonakarattyán, bizony meglepődtek, hogy a BEOSZ Emlékhely kopjafáinak, emlékoszlopainak csak hűlt helyét találják.
Még mielőtt megadnánk a választ, rövid történeti áttekintéssel kezdenénk.


Több, mint két és fél évtizede, 1992. október 18.-án az akkori balatonkenesei honvéd üdülő területén a Királyi Magyar Honvédség, a Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség nyugállományú és aktív katonái részvételével, a „Kézfogás a Hon védelméért” szellemében első alkalommal rendezték meg a Katonanemzedékek Találkozóját. Az első találkozóval elődeink hagyományt is építettek, és azóta minden évben találkoznak a katona generációk képviselői. A tizedik találkozó emlékére a Szövetség az üdülő területén kopjafát állított és ezt követően még tíz tagszervezet, egyesület helyezte el a megemlékezés kopjafáit, emlékoszlopait. amelyek a katonai szolgálat emlékét megőrőkítő, oszlop alakú emlékművek, és amelyek a kiszolgált hadfik, az obsitosok tiszteletére emeltetett, és a reájuk történő emlékezésre késztet.
Négy évvel ezelőtt az üdülő területén az Emlékhely kopjafái már egyszer áthelyezésre kerültek. Az új helyszín azonban nem szolgálta igazán a felállításkor és létrehozáskor megfogalmazott célokat.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az elmúlt években mind az üdülő, mind pedig az MH RKKK ne lett volna megfelelő gazdája az Emlékhelynek.
A területen jelenleg folyó átalakítási, felújítási munkák során felmerült az a gondolat, hogy az Emlékhely kopjafáinak, emlékoszlopainak tartalmukat, céljukat jobban tükröző helyet kellene keresni és találni. Az áthelyezés helyszíneként egyetlen olyan hely került előtérbe, amely Nemzeti emlékhely, és Európa egyetlen olyan nemzeti emlékhelye, amely megalakulása óta átfogóan mutatja be egy nemzeti hadsereg történetét 1848-as pákozdi csatától napjainkig. Ez a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely (KEMPP) volt.

pakozd.jpg

E gondolat megoldásában partnerre leltünk az MH RKKK, és a KEMPP vezetőjénél. A javaslatot kidolgoztuk, és megfogalmaztuk. A végső döntés előtt kikértük az emlékoszlopokat állító szervezetek vezetőinek véleményét. Állásfoglalásuk mindegyike - bizonyos aggodalmak megfogalmazása mellett – támogatta az áthelyezést. Az is igaz, hogy több kopjafát állító szervezet már nem tudott véleményt mondani, mert jogutód nélkül megszűntek. Ezt követően a Szövetség elnöksége döntött a kopjafák áthelyezéséről a KEMPP kiállítási területére, amelyet az emlékpark vezetőjének javaslatára kiválasztottunk.

pakozd2.jpg

Az áthelyezés munkálatai megkezdődtek, sajnos menetközben számtalan olyan előre nem látható probléma keletkezett, amellyel nem számoltunk. Kiderült, hogy a kopjafáink, emlékoszlopaink nagy többsége rendkívül elhasználódott, azt is lehet mondani, állagukat tekintve veszélyes állapotban kerültek.

kopjafa1_2.jpg

Ezért, a méltó hely technikai kialakítása mellett, mindegyik kopjafát fel kellett újítanunk, hogy megfelelő állapotban tudjuk elhelyezni azokat.
A renoválás megtörtént. A felújítási munkálatokat Szalai Norbert ny. őrnagy, fafaragó és Szabó József ny. ezredes, hagyományőrzésért felelős ügyvivő végezte, köszönet áldozatos és öntetlen munkájuknak, amellyel mindegyik emlékoszlop megújult.

kopjafa3.jpg

A szállítás, az új méltó helyszín kialakítása még hátra van, de minden biztosított, hogy az elhatározott ünnepségkor, a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójára rendezett kiemelkedő rendezvénysorozat részeként, 2018. szeptember 27-én 11.00-kor felavassuk a BEOSZ Emlékhely új helyszínét, amelyre valamennyi tagszövetség, tagszervezet képviselőit, tagságát szeretettel várjuk.

Az elnökség döntött arról is, hogy az első Katonanemzedékek Találkozója emlékeként Emléktáblát avat az MH RKKK területén 2018. október 13-án, a XXVII. Katonanemzedéki Találkozó keretén belül.

Vilner Péter ny. ezredes
alelnök