Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hős repülők újjáavatott emlékoszlopa

2022.03.08

Katonai tiszteletadás mellett avatták újjá az eredetileg a két világháború között emelt repülős emlékművet, a hazai repülés fejlődéséért életüket áldozott hősök emlékhelyén Székesfehérváron, március 8-án.

szfehervar-2--kozepes-.jpg

A Székesfehérvár-Repülőtér vasúti megálló közelében található emlékművet eredetileg 1931. december 3-án avatták fel. A kettétört kőoszlopot, amely a kettétört életeket szimbolizálta, hajdan a sóstói repülőkísérleti telep vette körbe, annak udvarán állíttatták a hősi halált halt repülők emlékére. Avatásakor két, majd 1933-ban és 1935-ben további két nevet véstek oldalára. Vida Lajos (1931. július 4.), Vilheim Károly (1931. július. 12.), Rohla Miklós (1933. július. 12.) és Szabados Béla (1935. június. 16.) neve mellett II. Rákóczi Ferenc jelmondatának részlete ma is olvasható: „Istennel a hazáért…”

szfehervar-3--kozepes-.jpg

Az első világháború után ismét erősödő magyar katonai repülésnek adott otthont a székesfehérvári repüléskísérleti telep, ahol 1949 januárjáig nemcsak kísérleteztek, de kisebb repülőgépeket is gyártottak. Az emlékmű pontos végzete nem ismert, darabjai 2019-ben kerültek elő közúti munkálatok során. Székesfehérvár Megyei Jogú Város kezdeményezésére, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum saját költségvetéséből Major Janka szobrászművész restaurálta az emlékművet, amely ma újra régi helyén állít emléket a hősi halált halt repülőknek.

szfehervar-emlekmu-avatas-hohe-elnokkel--kozepes-.jpg

Az emlékoszlopnál mondott megemlékező imák után koszorúzásra került sor. Az eseményen a BEOSZ tagszervezeteinek képviselői is részt vettek.

(A teljes tudósítás a honvedelem.hu cikkében olvasható.)