Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hivatás határok nélkül - nemzetközi találkozó és konferencia

2017.09.06

„Hivatás határok nélkül” volt a mottója annak a kétnapos nemzetközi találkozónak, amely 2017. szeptember 5-6-án Nyíradony-Tamásipusztán került megrendezésre. A Szövetség elnöksége az idei évben célul tűzte ki, hogy a korábban országos szinten szervezett (és olykor csak tervezett) rendezvények régiós szinten, a tagszervezetekhez közelebb kerüljenek megvalósításra. Az elképzelés találkozott az idei országos (NEA) pályázat kiírásával. A rendezvény megszervezését az tette lehetővé, hogy a határon túli magyar szervezettekkel való kapcsolatok ápolására és fejlesztésére beadott pályázatunk eredményes volt. A pályázat célja az Észak-alföldi régió egyesületei és a szlovák és román nyugállományú katonák szervezetei között több éve jól működő kapcsolatok ápolása, és az ukrán szövetséggel az informális megbeszéléseken túlmutató szorosabb együttműködés kialakítása volt. A találkozót hosszas – több szálon megindult – előkészítő munka előzte meg, ami a résztvevők körének egyeztetéséről, a programok, az előadók és a helyszín megválasztásáról szólt.
A találkozón a Szövetség meghívására részt vettek a Kassai Nyugállományú Katonák Klubjának (Szlovákia), a Szatmárnémeti Katonai Klubnak (Románia), az ARO AF (Ukrajna) nyugállományú katonák szervezetének a képviselői, és elfogadta a meghívást a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke is. A MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ (Debrecen) és a 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda (Nyíregyháza) munkatársai nem csak előadóként, de a tagszervezetek munkáját támogató partnereiként kerültek meghívásra. A BEOSZ részéről ez alkalommal a Szövetség elnöke, elnökhelyettese, alelnöke, a Szövetség munkatársai és az Észak-alföldi régióhoz tartozó három tagegyesület képviselői voltak jelen. A kétnapos találkozó programjain – a mottóhoz híven – a katonai hivatás nehézségei, olykor vidámságai, de főleg a hadicselekmények szomorú velejárójaként a kegyelet és hadisírgondozás kapták a fő hangsúlyt.
Az első napon a résztvevők Nyíradonyban rövid megemlékezést követően – katonai tiszteletadással – megkoszorúzták az I. és II. Világháborúban elesett katonák hősi emlékművét, majd a város alpolgármestere rövid sétára invitálta a küldöttségek tagjait. A délután folyamán két előadás hangzott el. Az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke bemutatta az 1997-ben alakult szervezetet, annak működését és főbb programjait. Kiemelte, milyen fontosnak tartja a magyar kormány azon segítségét, mellyel idén már harmadik alkalommal volt lehetőség ukrán háborús övezetből érkező – közel 700 – gyerek üdültetésére. Szólt arról is, hogy számukra is fontos az elesett katonák nyughelyének ápolása, és elismeréssel beszélt a hadisírgondozás hazai kezeléséről. Ezt követően kissé könnyedebb téma, a szálloda bemutatása következett. Igazgató asszony látható büszkeséggel ismertette a 2015-ben épült szálloda történetét és mutatta be a fejlesztés alatt lévő egészségügyi részleget.
A rendezvény második napján szakmai konferencia zajlott. A Szövetség elnökének megnyitóját követően Esküdt Lajos nyá. ezredes elnökhelyettes mutatta be a Szövetséget, majd a külföldi és hazai szervezetek képviselői adtak tájékoztatást munkájukról, a katonai hagyományápolásról és a közös programokról. Valamennyi felszólaló megállapította, hogy a közös munka sikerének titka a jó kapcsolatok ápolása. A külföldi szervezetek képviselői külön is szóltak arról, hogy számukra nagyon fontosak ezek a találkozók, hiszen nem csak a közös programok, hanem valóban a közös hivatás az, ami a szervezetek tagjait összeköti, éppen ezért különösen találónak érzik a rendezvény választott mottóját. A szünetet követően a hadisírgondozás aktuális hazai és határon túli feladatairól a Honvédség – témával foglalkozó – helyi szakemberei részéről hangzottak el színvonalas előadások. A találkozó zárására a kora délutáni órákban került sor, azonban ezt megelőzően ünnepélyes keretek között kétoldalú együttműködési megállapodás aláírására került sor a magyar és az ukrán szövetség között.
Végezetül – szervezőként és résztvevőként – néhány személyes észrevétel. Azt hiszem elmondhatom, hogy az olykor felvetődő gondok ellenére egy sikeres, hasznos és főleg eredményes rendezvényt tudhatunk magunk mögött. A találkozó a résztvevők számára lehetőséget adott kötetlen baráti beszélgetésekre is, és ezzel megnyíltak a kapuk további együttműködések előtt. Öröm volt tapasztalni, hogy erre – mintegy harmadik félként – a rendezvénnyel lehetőséget adtunk. A találkozó sikerét köszönhetjük a szálloda igazgatójának is, aki vendégeink ellátását magas színvonalon – sok vonatkozásban szponzori hozzájárulásként – biztosította számunkra.

Sztanó Zsuzsanna alelnök

A találkozóról röviden hírt adott az MTI Országos Sajtószolgálat .

 

 

A mappában található képek előnézete Hivatás határok nélkül