Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Határőrök összefogása és emlékhelyek

2022.05.14

Győr-Moson-Sopron megyében több helyen található emlékhely, emléktábla amely fémjelzi a volt határőrök összetartozását, a HAZA iránti elkötelezettségüket, a bajtársi szellem továbbvitelét. A határok ellenőrzésére, védelmére ősidők óta szükség van. Egymás között zöld "szívűeknek" nevezzük magunkat. Ezeken az emlékhelyeken őrizzük múltunkat, emlékeinket és büszkeség tölti el szívünket, hogy sok-sok évtized múltával is összefogunk, találkozunk és ápoljuk hagyományainkat és jó eső érzéssel nosztalgiázunk, emlékezünk és örülünk egymásnak. Szt. László lovag királyra, a határőrök védőszentjére minden évben megemlékezünk. A volt határőrök rendíthetetlen hazaszeretete példaértékű.
Ilyen emlékhelyek, emléktáblák találhatók Győr-Kertvárosban, Győrságon, Csornán, Jánossomorján, Hegykőn, Sopron városában (kopjafa!) és Sopron Görbehalom településeken. Az utóbbi helyen 2022. 05. 14-én (szombat) határőr országos találkozót tartottunk. A kezdeményező Vessző Ernő volt sorállományú határőr, aki példát mutat, már VIII. alkalommal hívja bajtársait Görbehalomba a Bányász múzeum előtt kialakított Határőr Emlékhelyre. Köszönjük.

hor_emlekhely.jpg

Ezen a helyen legutóbb az ország különböző településeiről közel 150 fő volt határőr tisztelte meg a közösségünket, köszöntötte egymást és mutatott példát rendíthetetlen hazaszeretetükről, az összetartozásunkról.

Takács Imre ny. határőr alezredes,
határőr hagyományőrző
Fotó: Szalay Károly, kisalfold.hu