Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emlékezés Szlovéniában az 1991. júniusi eseményekre

2017.06.17

A Szlovénia függetlenségi harcának helyszínein minden évben megemlékeznek a harci cselekményekről. A mostani megemlékezésre a Szlovén veterán rendőrök meghívásának tettünk eleget, a veterán katonákkal közösen. A megemlékezésre Velika Polana (Nagypalina) helységben került sor, 2017. június 17-én.
A helyszínre a veterán katonák kíséretében mentünk. A rendező szervek a polgármesterrel egyetemben örömüket fejezték ki, hogy a régió vezetője a BEOSZ-t képviselte a függetlenségi harcokról történő megemlékezésen.
A köszöntők és a megemlékező beszédek után, Damijan Jaklin polgármester a község emlékérmét adta át a BEOSZ képviselőjének a környéken folyó harcokra emlékezve. A történeti kiállítást - a készítő és összeállítást végrehajtó - vezetésével tekinthettük meg! Részünkre az eseményeket Ludvik Jonás - mint aktívan résztvevő katona - mutatta be.
Az épület melletti nagyon szép és gondozott emlékparkban folytatódott a megemlékezési esemény. Az idei évforduló kapcsán - erre az eseményre készített - emlékpajzsot lepleztek le az évforduló dátumával.
A baráti beszélgetés a Szt.Márton pincéjükben folytatódott, a környékbeli borok bemutatásával. A BEOSZ képviselője, mint Szt.Márton szülővárosának a lakosa, a Szt.László évforduló kapcsán - a pince gyűjteményét gyarapítva - egy üveg Szt.István borral ajándékozta meg a vendéglátókat. A polgármester a gyarapítást örömmel fogadta.
A résztvevők a szokáshoz híven, gyalogosan is megtekintették az 1991-es események helyszíneit.
A további programok egyeztetése után köszöntöttünk el a vendéglátóinktól.

László Attila, a BEOSZ képviselője

 

A mappában található képek előnézete Emlékezés Szlovéniában az 1991. júniusi eseményekre