Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emlékezés a doni harcokban elesettekre

2017.01.14

A második magyar hadsereg 1942/43-as hősies küzdelme a Don folyó partján, mindörökre történelmünk része marad. Az esemény körülményeinek és részleteinek ismerete - különösen a katasztrófa évfordulóján - főhajtás azon katonáink előtt, akik kötelességük teljesítése közben estek el a Voronyezs környékén fekvő, távoli, jéghideg, havas tájakon.
A náci Németország felkérésére 1942. április 17-én a második magyar hadsereg, mintegy 207 500 magyar katonával megindult a szovjetunióbeli Don folyóhoz. A Don-kanyarban a 2. magyar hadseregre egy 200 km-es vonal védelmének feladata jutott. A magyar haderő 1942 nyarán foglalta el állásait a számára kijelölt folyószakaszokon és fél éven keresztül teljesítette kötelességét a folyó ellenőrzésével és a frontvonal megtartásával. Az orosz túlerő 1943. január 12-én elérte a nagyrészt kézifegyverekkel felszerelt magyar katonákat. A harcokban 120 ezer magyar honvéd esett el, vagy került fogságba.
74 év elteltével, amikor emlékezünk, katonákra emlékezünk, hősökre, akik példát mutattak hazafiságból, bajtársiasságból, hősiességből. Katonákra, akik hiányos fegyverzettel és felszereléssel erőn felüli helytállást tanúsítottak a harcok és a visszavonulás alatt. Nagyapákra, apákra és fivérekre, akik az özvegyek, anyák és árván maradottak néma keservében és könnyeiben éltek tovább.
A Honvédelmi Minisztérium immár hagyományosan a Mátyás-templomban celebrált szentmisével, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán tartott koszorúzással emlékezett, melyen a BEOSZ részéről Vilner Péter nyá. ezredes alelnök vett részt. (Fotók: 001-027)
A BEOSZ elnöke Hazuga Károly nyá. altábornagy és Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy alelnök Kiskunfélegyházán a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület szervezésében tartott megemlékezésen képviselték a szövetséget. A BEOSZ elnöke ünnepi köszöntőjében felidézte az eseményeket a harcok körülményeit és megemlékezett az elhunytakról. (Fotók: 031-052)
Kisbéren a Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület által - a városi önkormányzattal közösen - rendezett ökumenikus egyházi megemlékezésen és azt követő koszorúzáson Esküdt Lajos nyá. ezredes elnökhelyettes, Vörös Lászlóné nyá. ezredes alelnök és Berdó Gábor nyá. százados régióvezető tettek eleget a rendezők meghívásának. (Fotók: 061-072)
A rendezvényekről a www.honvédelem.hu és több helyi hírportál is beszámolt.

Sztanó Zsuzsanna nyá őrgy. alelnök

A honvédelem.hu beszámolója a szentmiséről és a megemlékezésről... .

A honvedelem.hu képes beszámolója a kiskunfélegyházi megemlékezésről... .

A Kiskunfélegyházi helyi portál beszámolója a kiskunfélegyházi megemlékezésről... .

 

 

A mappában található képek előnézete Megemlékezések a Donnál elesettekről