Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elhunyt Jobbágy Antal nyugállományú ezredes

2018.02.02

Február 2-án nagy részvéttel elbúcsúztunk Jobbágy Antal nyugállományú ezredestől, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége egykori elnökségi tagjától, a BEOSZ Közép-dunántúli Régió első vezetőjétől. Családja, barátai, hazai és szlovén bajtársai kísérték utolsó útjára.

A Fehérvár Médiacentrum videója .

Berdó Gábor Károly Facebook oldala .

 

Jobbágy Antal nyugállományú ezredes
Alsónémedi, 1929. május 27 – Székesfehérvár, 2018.január 11.

Jobbágy Antal nyugállományú ezredes 1950-ben kezdte meg tanulmányait a Dózsa Tiszti Iskolában lövész szakon. 1952-ben avatták hadnaggyá és a 17. lövészezred állományában teljesített szolgálatot 1955-ig szakasz, majd századparancsnok helyettesi beosztásban. 1955-ben Vácra nevezték ki Ügyviteli Irodavezetőnek, majd 1962-től Székesfehérváron előbb a 43. Önálló Híradó ezred, hadműveleti tisztje, 1963-tól az 5. Hadsereg Ügyviteli Főtiszti, Ügyviteli Alosztályvezetői beosztását látta el. 1974. július 24-étől 1975. április 24-ig Vietnámban, a Békefenntartó Erők Magyar Kontingensében teljesített szolgálatot. 1987. december 1-én vonult szolgálati nyugállományba.
Nyugállományba vonulását követően azonnal bekapcsolódott a nyugdíjas szervezetek munkájába.
Tagja lett a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának. 1992-ben a klub az elnökség tagjává választotta, titkári tisztséget látott el 1998-ig. Az 1998. évi közgyűlés elnöknek választotta, mely tisztségét 2002-ig látta el. Munkájával megbecsülést, tiszteletet vívott ki a klub tagsága és vezetése körében, így 2002-ben a közgyűlés Díszelnökké választotta és Örökös tag címet adományozott részére.
Tiszteletbeli tagja volt a Szlovén Veterán Harci Szövetség Muraszombati szervezetének, illetve tagja volt a Magyar-Vietnámi Baráti Társaságnak. Tagja és megalapítója volt a 43-as Baráti körnek. Tagja volt a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesületnek, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári szervezetének. Szervezte az 5. hadsereg és utódszervezetei, nyugállományba vonult vezető állománya, baráti találkozóját.
Első vezetője volt a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Közép-dunántúli régiójának, tagja lett a BEOSZ elnökségének. A BEOSZ KDR tagszervezetei tiszteletbeli régióvezetőnek választották.
Nyugdíjas éveiben széles kapcsolatot épített ki önkormányzati, vallási vezetőkkel, határon túli szervezetekkel és más civil szervezetekkel. Tevékenyen részt vett Székesfehérváron és Fejér Megyében a katona sírok (48-as, I. világháborús) felkutatásában, és kiadványokban történő megjelenítésében.
Munkája elismeréseképpen 1997-ben ezredessé léptették elő, 2007-ben a Honvédelmi Minisztertől Dísztőrt kapott, 1999-ben megkapta a Honvédelemért Kitüntető Cím Első fokozatát, 2014-ben pedig a Babérkoszorúval Ékesített fokozatát.
Fáradhatatlan tevékenységével, barátságosságával, emberségével kitörölhetetlenül beírta magát barátai emlékezetébe.

Tóni bácsi! Köszönjük a szolgálatot, nyugodj békében!