Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elbúcsúztunk Deli József ezredestől

2020.01.06

Több százan kísérték utolsó útjára Deli József nyugállományú ezredest hétfőn a kiskunfélegyházi Felsőtemetőben. Katonai tiszteletadás mellett búcsúztak tőle családtagjai, rokonai, bajtársai, ismerősei és a város elöljárói. A 89 esztendős korában elhunyt ezredest dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter személyes jó barátjaként búcsúztatta el.

– Tisztelőid és tanítványaid közül többen itt vagyunk, hogy katonai tiszteletadással adózzunk a Magyar Honvédség halottjának, volt tanítómesterünknek, katona bajtársunknak, barátunknak és végső búcsút vegyünk nem csak a régió, de az egész ország nyugállományú egyesületeinek ügyeit támogató, tervező, szervező élharcosától. Végső búcsút a szeretett férjtől, édesapától, nagy- és dédpapától, az igaz katonától. A fáradtságot és tétlenséget nem ismerő katonától, akit tisztelt és nagyrabecsült mindenki – fogalmazott búcsúbeszédében a honvédelmi miniszter.

– Deli József ezredes maradandót alkotott. Katonai pályafutását több elismerés és érdem utáni kitüntetés fémjelzi. Nyugállományú katonaként végzett aktív és példaértékű szolgálata elismeréséül megkapta az Aranykor aranyfokozatát. A honvédelem ügyének kiemelkedő támogatásáért kiérdemelte a Honvédelemért kitüntető cím első fokozatát – sorolta Benkő Tibor, aki posztumusz a miniszter által adományozható legmagasabb kitüntető címet: a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta Deli Józsefnek.

A miniszter búcsúbeszéde után Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, majd pedig Rosta Ferenc alpolgármester méltatta az ezredes munkásságát.

Forrás: BAON a Bács-Kiskun megyei hírportál

 

Részletek Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke búcsúztatójából:
"Példakép volt Ő, a bajtársiasság példaképe.
Még aktív katonaként az akkori Fegyveres Erők Klubja titkárjává választották, elismerve ezzel a klub érdekében végzett munkáját. Nyugállományba helyezését követően klub titkárként tevékenykedett 1991-ig, majd 1992-től tíz éven keresztül volt az egyesület elnöke. ...
Deli ezredes alapító tagja volt a BEOSZ-nak, majd hosszú éveken át a BEOSZ Dél-alföldi Régió elnöke, később tiszteletbeli elnöke volt.
Fáradhatatlan munkabírással rendelkezett. Tiszteletbeli elnökként sem vonult vissza a munkától, állandó kapcsolata volt az egyesületekkel, véleményére, javaslataira mindig igényt tartottak. Segítette a régió és a tagegyesülete programjainak szervezését, részt vállalt a vezetőség munkájában. Olyan ember volt, aki nem ismert lehetetlent, bármit kértek tőle, azt a végsőkig végig vitte.
A honvédelem ügyének szolgálata, a társadalom és a bajtársi egyesületek közötti kapcsolat erősítése, a szövetség, a régió és a tagegyesületek érdekében végzett tevékenysége felejthetetlen és példaértékű mindannyiunk számára.
A BEOSZ elnöksége Deli József nyugállományú ezredes urat életútja, munkássága alapján saját halottjának nyilvánította. ..."

 

A mappában található képek előnézete Elbúcsúztunk Deli József ezredestől