Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Együttműködési szerződés az Osztrák Békefenntartók Egyesületével

2019.05.25

2019. május 25-én az Osztrák Békefenntartók Egyesülete elnökének meghívására Hazuga Károly nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke, Esküdt Lajos nyá. ezredes a BEOSZ elnökhelyettese és jómagam, továbbá a burgerlandi békefenntartók partnereként a Nyugat-Dunántúli régió delegációja, László Attila nyá. alezredes vezetésével, valamint a Pákozdi Katonai Emlékpark képviseletében Papp István, a HTBK Békefenntartó Emlékgyűjtemény vezetője részt vettünk a Nemzetközi Békefenntartók Napja és az Osztrák Békefenntartók éves közgyűlésének befejező ünnepségén a patinás Mária-Terézia Katonai Akadémián Bécsújhelyen.
Megérkezésünk után az akadémia parancsnoka fogadta az osztrák békefenntartók elnökségét és a cseh, lengyel, magyar küldöttséget. Röviden ismertette az egyik legrégibb katonai akadémia több évszázados történetét, bemutatta a tárgyalója falát díszítő festményeken a leghíresebb, legsikeresebb parancsnokait. Befejezésül a vendégeknek az osztrák hadsereg hazai és külföldi szerepvállalásáról szóló könyvet adott át.
18 órakor megkezdődött az ünnepi gyűlés, ahol Dieter Hübsch, az Osztrák Békefenntartó Egyesület elnökségének főtitkára, a bécsi körzet békefenntartó egyesületei elnöke köszöntötte Günter Greindl nyá. tábornokot, elköszönő elnököt és Günter Höfler nyá. tábornokot, az előző napon a közgyűlés által megválasztott új elnököt, valamint a meghívott hazai és külföldi partner szervezetek képviselőit.
Ezután az átadó és átvevő elnökök elismeréseket adtak át az év folyamán kiemelkedő munkát végző tagtársaiknak, az új elnök megköszönte Greindl tábornok elnöki tevékenységét és kedvenc sportjának folytatására biztatva egy golf készletet nyújtott át vidám körítéssel az egybegyűltek derültségére.
Az est kiemelkedő programjaként került sor az Osztrák Békefenntartók Egyesülete és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége közötti együttműködési megállapodás aláírására. Hazuga Károly nyá. altábornagy és Günter Höfler nyá. tábornok miután kézjegyükkel látták el a német és magyar nyelvű okmányokat röviden méltatták a korábbi, a burgerlandi és a Nyugat-Dunántúli régió jól működő évtizedes kapcsolatát, amely megalapozta annak országos kiterjesztését. A BEOSZ elnöke megköszönte Greindl tábornok eddigi támogatását, majd Höfler tábornok úrral egyetértve kijelentette, hogy a továbbiakban a fő feladat a dokumentumban foglaltak tartalommal való megtöltése. Végül a külföldi delegációk jókívánságai tolmácsolásával és a kölcsönös protokolláris ajándékozással zárult a hivatalos ünnepi gyűlés.
Az est egy bőséges választékkal bíró svédasztalos - személyes, baráti beszélgetéssel színesített - vacsorával fejeződött be.
Burgerlandi barátainkkal május 29-én a Pákozdi Katonai Emlékparkban újra találkoztunk, ahol a győri nemzetközi lőversenyen való találkozás után módja volt a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete elnökségének formálisan is felvenni a kapcsolatot osztrák kollégáikkal.

Udvardy Endre nyá. alezredes
nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvivő

Az Osztrák Békefenntartók Szövetségének honlapján megjelent fényképes tudósítás ide kattintva olvasható.