Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Együttműködési megállapodás emlékmű felállítására

2017.05.30

A honvédelem ügyéhez és/vagy a XIII. kerülethez kötődő 12 civil szervezet együttműködési megállapodást írt alá 2017. május 30-án egy emlékmű megvalósításáról. Az aláírási ceremónián Erdős László nyá. ezredes, a rendezvény házigazdája a következő tájékoztatást adta a megjelentek számára:

A XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület kezdeményezésére, a BEOSZ támogatásával, tizenkét civil szervezet összefogott, hogy „Emlékművet” állítson a kerületben, azoknak a katonáknak, akik az itteni laktanyákból elvonulva mentek a frontokra, mind az I., mind a II. Világháborúban, ahonnan soha vissza nem tértek, a kerület lakói közül azoknak, akiket halál- és munkatáborokba hurcoltak el és ott lelték halálukat, azoknak, akiket a kerület szakaszán lőttek a Dunába. De az áldozatok száma hazánk, így a kerületünk bombázásával, utcáinkon, házainkban folyó harccal kibővült, amelyben oly sok áldozatunk lett, melyek emléknek megőrzését alapvető kötelességünknek tartjuk. Ma arra az aktusra gyűltünk össze, hogy ezt, egy dokumentumba is rögzítsük. Az aláíró szervezetek:

 • az Angyalföld Polgárőr Szervezet, melyet Takács Ferenc elnök,
 • a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, melyet Hazuga Károly nyá. altábornagy, elnök,
 • a Bajtársainkért Alapítvány, melyet Dr Abonyi Mátyás nyá. ezredes, a kuratórium elnöke,
 • a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, melyet Galló István nyá. ezredes, elnök,
 • a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete, melyet Borsche Károly nyá. ezredes, alelnök,
 • a Gidófalvy Emlékbizottság, melyet Bősze József nyá. alezredes elnök,
 • a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége, melyet Domine János nyá. dandártábornok, elnök,
 • a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, melyet Gereben András nyá. ezredes, ügyvezető titkár,
 • a Magyar Tartalékosok Szövetsége, melyet Benke Tamás nyá. alezredes, alelnök,
 • a MEASZ XIII. kerületi Szervezete, melyet Kronstein Istvánt elnök,
 • a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület, melyet Tóth Sándor nyá. ezredes, elnök és
 • a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, melyet Horváth András elnök képviseltek.

Az aláíráson megjelentek ezen egyesületek tagjai és az önkormányzat képviseletében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester asszony.
Az „Emlékmű” felállítását célzó Együttműködési Megállapodás aláírásával fontos pillanathoz érkeztünk, mert a szervező munka - melyet a Balassi és a Lokálpatrióták végeztek, a BEOSZ támogatásával - első szakasza lezárult. Hogy miért indult, a Megállapodás, hűen tartalmazza. Hogy hol állunk, arra a következő tájékoztatást adjuk: a szervezők több fordulós tárgyalást folytattak a helyi önkormányzat vezetőivel (és itt külön megköszönjük, Dr Tóth József polgármester úr, Holopné Schramek Kornélia alpolgármester asszony és Radó Gábor tanácsos úr, támogató hozzáállását), amely során az önkormányzat támogatásával megtörtént az „Emlékhely” kijelölése, elkezdődött a terület megtervezése, felkérésre került két művész, az „Emlékmű” megtervezésére (itt jelezzük, hogy kb 3 hét múlva az érintett szervezetek bevonásával a pályázatot elbíráljunk), elkészült egy időtábla, hogy a jövő év november 9-ei átadás rendben lezajlódhasson. A BEOSZ és a „Bajtársainkért” Alapítvány segítségével az adománygyűjtésére számlaszám került létrehozásra, mely már működik és a Lokálpatrióták, valamint a Balassi kezdeményezésére elkészült a Megállapodás, melyet valamennyi érintett elfogadott, így ma az aláírása is megtörtént általunk is. A következő lépés, az adományok gyűjtése, erről 3 havonta tájékoztatást ad az Alapítvány a szervezetek, az adományozók számára. A terület rendezése jövő tavaszra elkészül. Ezt követően, a kiválasztott „Emlékmű” elkészítésén van a sor, úgy időzítve, hogy november 9-én, az I. Világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából, a kerület fennállásának 80. évfordulója évében sor kerülhessen a leleplezésére, melyet katonai tiszteletadás mellett kívánunk megvalósítani, melyben a BEOSZ segítséget nyújt. Mindazon szervezetek, akik az adományok gyűjtésében részt vesznek, az „Emlékműre” elhelyezett táblán kerülnek feltüntetésre.

Tisztelt Bajtársak! Tisztelt egyesületi tagok!
Kérjük, vegyenek részt aktívan az „Emlékmű” megvalósításában. Kérjük, adományával támogassa, hogy legyen a XIII. kerületben olyan „Emlékhely”, ahol méltó módon tudunk megemlékezni az I. és II. Világháborúban elhunyt áldozatainkról. Mindezt megtehetik az alábbi számlaszámon: 11705008-21102884-00000000 OTP BANK (az adomány feladáskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni, hogy „Emlékmű” valamint azt, hogy mely szervezet nevében került feladásra. Ha nem kötődik szervezethez, akkor azt, hogy "magánszemély").
Legyen a BEOSZ támogatója, akinek fontos, hogy az „Emlékmű” megvalósuljon.

 

A mappában található képek előnézete Együttműködési megállapodás emlékmű felállítására