Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Családi ünnepünkön

2021.02.26

„Ha én BEOSZ lennék…” Enyhe plágiummal azt mondanám, 31 éves lettem én! De ez csak játék a szavakkal, és ez most nagyon kevés, a BEOSZ 31 éve pedig igen sok. Komoly eseményeket és megannyi történetet megélt, nagy múltú, tekintélyes szervezet, melynek életét, egyszersmind az egyesületi, klubbeli tagjainak életét „A HAZA MINDEN ELŐTT” dicső jelszó és belső késztetés életre szólóan hatotta át.
Valójában mit jelent a születésnap egy szervezet életében? Egyáltalán mennyinek számít a 31 év, ha nem emberről beszélünk, hanem szervezetről? Ez így persze nem fair, ezt nem lehet különválasztani, ez a születésnap a BEOSZ és a hozzátartozó minden tagszervezet és tagságának közös születésnapja, még az enyém is, pedig még egy évet sem töltöttem el ebben a kötelékben. Talán ez a kifejezés a legmegfelelőbb, hogy kötelék, mely szoros és összetartó. A legtöbb tartalmat ez a szó jelenti a Mi nagy családunk számára.
Apropó, nagy család. Ez inkább úgy helyes, hogy Magyarország egyik nagy, ha nem a legnagyobb családja a Mi családunk, a nyugállományú katonáké és nemkülönben, a nyugdíjas honvédségi alkalmazott társainké. A nap, február 27-e, már harmincegyedik éve a Mi családi születésnapunk, a Mi ünnepünk.
Joggal kérdezhetné bárki, hol van a születésnapi torta? Az a 31 gyertya, amit el kellene fújni egyszerre, mert a családi körben ez így szokás? De a Mi családunk azért is különleges, mert nem elfújjuk, hanem vigyázzuk a lángot, nehogy elaludjon, ne is pislákoljon. Mi folyamatosan tápláljuk a lángot, napról napra, évről évre, mindannyian, szorgalmas önkéntesek és önként segítők. Tesszük az ország minden szegletében, néhol régi klubokban, egy-egy irodában vagy bérelt helységben, de mindig együtt ezért a lángért.
Ez az ünnep mindnyájunké, mindazoké, akik a honvédelem ügyét támogatják, legyen katona, határőr, rendőr, vagy akár az életük nagy részét a honvédelem szolgálatában eltöltött civil hölgyek és urak, aktívak, és nagyon sokan már nyugállományúak. Remélem, nem felejtettem ki senkit, mert most, a születésnap után pár héttel is fontos, hogy mindenkit illessen a köszöntés.
Álljuk körbe a képzeletbeli nagy ünnepi asztalt és hangosan egyszerre köszöntsük mindazon barátainkat, akiknek a mai napot köszönhetjük. Mindazokat, akik 31 évvel ezelőtt létrehozták, majd rendíthetetlenül, hittel és elhivatottsággal évtizedeken át dolgoztak azért, hogy a BAJTÁRSI EGYESÜLETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ennyi éven át folyamatosan erősödve fejlődjön és fennmaradjon. Köszönünk mindent, amit tettetek. Köszönünk mindent, amit tesznek ma is a tagok, a szervezetek, hogy újabb és újabb sikeres évek, újabb és újabb születésnapok jöjjenek.
Boldog 31. születésnapot kívánok!

Kopasz Jenő