Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

BEOSZ XXVII. Katonanemzedéki Találkozó

2018.10.13

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége 2018. október 12-13-án tartotta a XXVII. Katonanemzedéki Találkozót az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban Balatonakarattyán. A találkozó fővédnöke Magyarország honvédelmi minisztere dr. Benkő Tibor, védnöke Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök volt.
A rendezvényen személyesen jelen volt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar képviseletében a HVK Kiképzési Csoportfőnökség részéről Apáti Zoltán dandártábornok, az MH HFKP képviseletében Szabó László dandártábornok, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály részéről Sándor András alezredes, valamint több katonai szervezet vezetője, illetve képviselője. Elfogadták a meghívást a társ érdekképviseleti szervek vezetői, és a vendégek között üdvözölhettük az Osztrák VÖP (Vereinigung Österreichischer Peacekeeper) szervezet képviselőit is.
Az idei két napos rendezvény programjai a 170 éves Magyar Honvédség múltjának és jelenének a témájához kapcsolódtak, azonban a nyitó mozzanat a Szövetség számára egy nem kevésbé fontos esemény, emléktábla avatás volt. Alig két hete, hogy a Katonanemzedéki Találkozók jelképének is számító BEOSZ Emlékhely kopjafáit a Pákozdi Katonai Emlékpark területén ünnepélyes keretek között adtuk át a nagyközönségnek, most szinte a két rendezvényt összekötve a Szövetség tagszövetségeinek és tagegyesületeinek jelenlévő képviselői felavatták a történelmi jelentőségű I. Katonanemzedéki Találkozó megrendezését megörökítő Emléktáblát. Hazuga Károly nyá. altábornagy, a BEOSZ elnöke emlékező szavai után az emléktáblát Iványi Nándor nyá. ezredes az idősebb és Vörös Glória Szófia altisztjelölt a fiatal generáció képviseletében közösen leplezték le.
Ezt követően már a program részeként a honvédelmi miniszter úr a Magyar Honvédség megújításának terveiről, a változásokról, a képességek fejlesztéséről, a személyi állomány szolgálati és életkörülményeiről is szólva kiemelten is hangsúlyozta az emléktáblán szereplő „Kézfogás a Hon védelméért” gondolatot. A hozzászólást követően a XXVII. Katonanemzedéki Találkozó alkalmából a honvédelem érdekében huzamos időn át végzett eredményes tevékenységéért, a Magyar Honvédség feladatai megvalósulása, támogatása érdekében végzett áldozatos szerepvállalása elismeréséül Vilner Péter nyá. ezredesnek emléktárgyat adott át. A Szövetség részéről Hazuga Károlya nyá. altábornagy kihasználva az ünnepi alkalmat átadta az áprilisi küldöttgyűlés alkalmával dr. Benkő Tibor akkor még vezérezredes Vezérkari Főnök részére adományozott BEOSZ emlékérmet. Elnök úr az átadáskor hangsúlyozta, hogy az elismeréssel azt a többéves támogatást és segítségnyújtást kívánjuk megköszönni, melyet miniszter úr a munkánkhoz nyújtott.
A továbbiakban dr. Kovács Vilmos ezredesnek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának a 170 évet bemutató színvonalas előadását hallhattuk, melyhez kapcsolódóan a 170 éves Magyar Honvédség történetét bemutató és a Don 75 vándorkiállítások is megtekinthetők voltak. A kiállítások anyagát tovább színesítette a Szövetség régiói és tagszövetségei által hozott makett- és éremgyűjtemény, a háborúkban harcoló katonák személyes hagyatékaiból álló ízelítő és néhány nagyobb katonaváros bemutatását tartalmazó összeállítás.
Az első nap szabadtéri programjai között fegyverbemutató, katonazenekari gyepshow, huszárbemutató, helikopter- és repülőgépmodell bemutató szerepelt, de alkalom nyílt – könnyedebb szabadidős program – minigolf bemutató megtekintésére és kipróbálására is.
A találkozó második napján először a 100 éves Magyar Légierőről Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy tartott érdekes előadást és az érdeklődők számára legújabb könyvét is dedikálta. A szünetet követően az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka Mihócza Zoltán vezérőrnagy előadásából a Honvédség helyzetével ismerkedhettünk meg, majd később személyes beszélgetésre is adódott alkalom.
Az előadások után ünnepélyes pillantok – elismerések átadása – következtek. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság részéről Mihócza Zoltán vezérőrnagy a BEOSZ eredményes működésének érdekében végzett kiemelkedő és önzetlen tevékenysége elismeréseként Simon Béla nyá ezredesnek emléktárgyat adományozott. Az Országos Rendőrfőkapitány a Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából a nyugdíjas egyesületek együttműködésének tiszteletére BEOSZ részére „Szent György Emlékérmet” adományozott, melyet Dr. Havasi Zoltán rendőr dandártábornok adott át. Ezt követően kerültek átadásra a Szövetség legmagasabb szintű elismerései, a „BEOSZ Emlékérem” és a „Katonák Példaképe” díj (a díjazottak névjegyzéke itt olvasható), továbbá azok az elismerések, melyeket a szervezetekben végzett munka és az önzetlen segítség nyújtás elismeréseként és köszönetként adományozott a Szövetség.
Évről évre örömmel tapasztaljuk, hogy a találkozások, a közös beszélgetések, a jó hangulatú esti rendezvények, sokak számára nyújtanak maradandó élményt. Különösen bízunk abban, hogy a fiatal generációk képviselőiben jó példánkkal felkeltjük az érdeklődést a közösségi munka és a bajtársiasság iránt.

[A rendezvényről készült összefoglaló videó mellett interjú készült dr. Benkő Tiborral, Magyarország honvédelmi miniszterével és Hazuga Károly nyá. altábornaggyal, a BEOSZ elnökével. szerk.]

 

 

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrgy.
alelnök

 

A mappában található képek előnézete XXVII. Katonanemzedéki Találkozó