Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

BEOSZ közlemény

2016.08.12

A XXV. Katonanemzedéki Találkozó elé

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége 2016. október hónapban XXV. alkalommal rendezi meg a Katonanemzedéki Találkozót hagyományosan Balatonakarattyán a MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

Az 1990-ben létrejött Szövetség alapítása után két évvel első ízben rendezte meg a Katonanemzedéki Találkozót. Már az első alkalom is példaértékű rendezvény volt, hiszen a találkozó először ültette egy asztalhoz az akkori katona generációk - Magyar Királyi Honvédség, a Néphadsereg és a Magyar Honvédség - képviselőit. Példaértékű volt a társadalom irányába is, mert megmutatta, hogy a közös értékek mentén történő gondolkodás, a múlt felidézése és feldolgozása új lehetőségeket nyit a közös cselekvésre.

A rendezvény fő célkitűzése ma is a generációk közötti együttműködés erősítése, a szolidaritás gyakorlati teendőinek megtalálása, a Szövetség életének és tevékenységének bemutatása. A jubileum alkalmat teremt arra is, hogy a korábbi gyökerek megtartása mellett a Szövetség tagjai megfogalmazzák az eltelt huszonöt év változásainak érzéseit, a közösségbe tartozás fontosságát és a jövő katonagenerációk felé átnyújtandó értékeket. Különös és kiemelt jelentőséget ad az ez évi rendezvénynek, hogy a jubileumi alkalom egybe esik az 1956-os forradalom 60. évfordulójával.

A találkozó keretében olyan programok összeállítása a cél, amely tükrözi a múlt és a jelen kapcsolatát, megmutatja a Szövetség nemzetközi kapcsolatainak fontosságát, lehetőséget biztosít a már kivált és ellátásban részesülők és a katonai élet sajátosságait is elfogadó hozzátartozók gondjainak problémáinak megvitatására. Fontos kérdés annak a megvitatása, hogy a BEOSZ milyen válaszokat tud adni a mai kihívásokra, a megváltozott nemzetközi és hazai társadalmi viszonyokra.

A találkozók hagyományait követve továbbra is fontos szerepe lesz a Szövetség által alapított „Katonák Példaképe” díj átadásnak és a kiképzési központ területén található „BEOSZ emlékhely” ünnepélyes keretek közötti megkoszorúzásának.

A Katonanemzedéki Találkozó sikere csak közös munkával érhető el, ehhez kérem a tagegyesületek tagjainak közreműködését a volt és jelenlegi katonák és fegyveres testületi szervek tagjainak és a szervezetek vezetőinek támogatását.

Budapest, 2016. augusztus 11.

Hazuga Károly ny. altábornagy sk.
elnök