Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bajtársi találkozó a XI. Honvédfesztiválon Pákozdon

2020.09.26

A XI. Honvédfesztivál második napján, szeptember 26-án, szombaton a Magyar Műszaki Kontingens megalakításának huszonötödik évfordulója alkalmából szerveztek bajtársi találkozót a pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhelyen.
karkoto.jpg Borongós időben gyülekeztek az ország számos helyéről a baráti, bajtársi találkozó résztvevői. A regisztráció során mindenki megkapta az aznapra szóló - emléknek is megfelelő - karkötőjét, ami lehetővé tette a szabad mozgást és az Emlékpark szolgáltatásai valamint az MH által a találkozó résztvevőinek biztosított ebéd igénybe vételét.
A Székesfehérvári Katonazenekar térzenével könnyítette meg a rendezvény megnyitásáig a várakozást.
10.30-kor a Himnusz közös eléneklése után Vass János nyugállományú ezredes, egykori kontingensparancsnok emlékezett a Magyar Műszaki Kontingens megalakításáról, az egykori parancsnokokról és az Okucaniban hét esztendőn át szolgálatot teljesített katonák munkájáról, kiemelve, hogy azt a NATO berkein belül is a legnagyobb elismeréssel illették.
Szabó István honvédelmi államtitkár, aki egykor maga is az SFOR parancsnokság műszaki főnökeként teljesített szolgálatot, köszöntőjében kiemelte: a bajtársi találkozó nem is lehetne az emlékparknál méltóbb helyen. Emlékeztetett arra, hogy a mostari Öreg-híd és a Magyar Műszaki Kontingens neve egymással összeforrott, és hogy katonáink szolgálati feladataikon túl olyan munkát is végeztek, amelyek a lakosság közvetlen érdekeit is szolgálták. Ilyen volt például Okucani templomának helyreállítása.
Kollár László főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia kiemelt oktató zászlósa hitet tett amellett, hogy akik egykor ott szolgáltak azoknak jelenlegi feladata, hogy tapasztalataikat átadják a jelenkor honvédeinek.
A megemlékezések sora Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök lelkészi szolgálatával zárult.
A Békefenntartók Emlékművénél koszorút helyezett el Szabó István honvédelmi államtitkár, prof. dr. Padányi József ddtbk. és Kollár László ftzls., majd a BEOSZ képviseletében Hazuga Károly nyá. altbgy. elnök, Esküdt Lajos nyá. ezds., Kopasz Jenő nyá. ddtbk. és Sztanó Zsuzsanna nyá. őrgy. elnökhelyettesek, valamint a missziókban szolgálatot teljesítők öt képviselője.
A bajtársi találkozó hivatalos része a Szózat elhangzásával zárult, majd a jelen lévők az obeliszk alatt közös csoportképet készítettek. Ezt megtették a Szövetség képviselői is a BEOSZ kopjafájánál. A finom ebéd - természetesen babgulyás - elfogyasztása után lehetőség volt az Emlékpark további részeinek megtekintésére, illetve a szinpadon koncertezők meghallgatására. A legtöbben persze a régi élményeket felelevenítő beszélgetéssel töltötték a délutánt, amikorra még a nap is kisütött.
A találkozóról a honvedelem.hu is megemlékezett.

szerk

 

A mappában található képek előnézete Bajtársi találkozó a XI. Honvédfesztiválon Pákozdon