Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A magyarság hazaszeretetének szimbóluma

2022.03.11

„Maradjunk hűek március 15. eszméihez, és haladjunk tovább előre Magyarország megalkuvás nélküli útján” – mondta Szabó István honvédelmi államtitkár a honvédelmi tárca központi ünnepségén, amit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendeztek március 11-én, Budapesten.

marc_15_02.jpg

A Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban tartott eseményen a honvédelmi államtitkár ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: március 15. meghatározó, sorsfordító nap a magyarság történetében, nemzeti ünnepünk egyben a magyarság hazaszeretetének szimbóluma is. A forradalom kirobbantói 1848-ban változást akartak, azt, hogy hazájuk új úton induljon el, és ezért az életüket is hajlandóak voltak áldozni. „Napjaink történései bizonyítják, hogy órák leforgása alatt leszünk történelmi pillanatok tanúi. Időnként csak tétlen szemlélők vagyunk, máskor aktív formálója az eseményeknek” – mondta Szabó István.
A honvédelmi államtitkár párhuzamot vont a szabadságharc alatt létrejött Magyar Honvédség és napjaink nemzeti hadereje közt. Mint mondta, a történelem bebizonyítja, hogy a rendkívül törékeny békét meg kell becsülnünk, de azt is, hogy ezért a békéért tenni kell. „Korszerű haditechnika és honvédség nélkül védtelenek vagyunk. Büszkék lehetünk rá, hogy a nemzeti képességeink jelen helyzetben garantálják hazánk védelmét. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fejlesztései és beszerzései azt a célt szolgálják, hogy Magyarország képes legyen megvédeni magát, megőrizni függetlenségét és szabadságát a jelenben és a jövőben egyaránt” - fogalmazott.

marc_15_03.jpg

Szabó István rámutatott: ahogyan 1848-ban a fiatalok voltak azok, akik elindították a változást, napjainkban is rájuk számít legjobban a haza. „Magyarországnak szüksége van a hazájukat szerető, azért áldozatot vállaló fiatalokra, akik a Magyar Honvédségnél teljesítenek szolgálatot. Arra kell törekednünk, hogy olyan Magyarországot hagyjunk gyermekeinkre, unokáinkra, ahol jó élni és jó családot alapítani, mert mindezt békében, biztonságban, demokráciában tehetik. Maradjunk hűek 1848. március 15. eszméihez, és haladjunk tovább előre Magyarország megalkuvás nélküli útján” – zárta beszédét.
A rendezvényen a honvédelmi államtitkár és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese nemzeti ünnepünk alkalmából elismeréseket és kitüntetéseket adott át.

Forrás további képekkel és videóval: honvedelem.hu
Szöveg: Révész Béla, fotó: Szabó Lajos zászlós

Nemzeti ünnepünkön

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének napja, március 15-e alkalmából országszerte, a HM-ben, a Magyar Honvédség alakulatainál, Szövetségünk tagszervezeteinél megemlékezéseket tartottak. Az Országházban, a Honvédelmi Minisztériumban is kitüntetések, elismerések átadására került sor többek között a BEOSZ és tagszervezeteinek javaslatára. A köztársasági elnök – Szövetségünk Elnökségének javaslatára – Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesítette

2.-o-gallo-istvan-lala0803.jpg

Galló István ny. ezredest, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnökét és

2.-o-kovacs-jozsef-lala0801.jpg

Kovács József ny. alezredest, a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület elnökét

A társadalmi szervezetek képviselői részére a Stefánia Palotában tartott március 15-i honvédelmi minisztériumi ünnepségen Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkár elismeréseket adott át.
A honvédelmi miniszter a Honvédelemért Kitüntető Cím I. fokozatát Szigetvári Sándor ny. alezredesnek, II. fokozatát Pintér József ny. r. főtörzsőrmesternek (Kiskunfélegyháza), a III. fokozatát Horváth János ny. századosnak (MVRSZ), dr. Csillog Péternek (Gyenesdiás), Harmat Jánosnak (Szeged), Kónya Józsefnek (MVRSZ Somogy megye), dr. Lakatos Rolandnak (Cegléd), Szántó Máriának (Kecskemét), Ugron Ákos Gábornak (MVRSZ Veszprém megye), Varga Józsefnek (Szabadszállás), Zubor Imre r. alezredesnek (Kiskőrös) adományozta.
A honvédelmi miniszteri Aranykor Kitüntető Cím arany fokozata kitüntetésben Szikla Lajos ny. ezredes (Szolnok) és prof. dr. Berek Lajos (Budapest) részesült.
Honvédelmi miniszteri emléktárgyat kapott Homola Csaba ny. dandártábornok, Esküdt Lajosné (Szentendre), Kochné Túri Terézia (Kiskunhalas), Lasch Béláné (Szombathely), Petró Attila (BEOSZ) és Salamon Béláné (Szeged).
Az MH parancsnoka emléktárgy elismerésben részesítette Horváth Jenőné ny. főtörzszászlóst (Szentendre), Ravasz Ferencné ny. alezredest (Budapest), Szecsődi Lászlóné ny. törzsőrmestert (Kiskőrös), Fekete Lajost (Nagykanizsa), Katranitz Lászlót (Budapest).

BH-információ