Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A hadisírok gondozása felemelő feladat

2022.03.12

A Szövetség részéről több éve jó kapcsolatot ápolunk az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság, Hátországvédelmi Igazgatóság, Társadalmi Kapcsolatok Főnökségével (korábban MH HFKP). Ennek a közös munkának volt köszönhető a 2019-ben sikeres közös rendezvényünk a Kerékpárral hőseink nyomában, melyek rendszeressé tételét a pandémia miatti korlátozások ez idáig megakadályozták. A közös munkánk azonban nem maradt el, hiszen az elmúlt években rendszeres résztvevői vagyunk az általuk szervezett országos hadisírgondozási program tavaszi, őszi eseményeinek.
A nagyszabású országos program a gyakorlati eredményein túl jó lehetőség arra, hogy a katonai szervezetek képviselői, a tartalékos katonák, a diákok, iskolai közösségek, valamint a társadalmi szervezetek képviselőivel elvégzett közös munka során a hagyományápolás és a honvédelem ügyének fontossága is szerepet kapjon. A megyékben a helyszínektől függően tagegyesületeink, míg Budapesten a Szövetség részéről veszünk részt a munkálatokban.
Ebben az évben március 08-án a Fiumei úti sírkertben másodmagammal – Magyar Zsókával – vettünk részt a karbantartási feladatokban. A kissé csípős hidegben, és néhány egyéb körülménnyel nehezített kezdés után a délelőtt végére elmondhattuk, hogy eredményes munkát végeztünk, természetesen a már évek óta megszokott jó hangulatban. Az egyhéten át zajló tavaszi karbantartási programokat lezáró ünnepi eseményre március 10-én a Fiumei úti sírkertben az 1848-49-es parcellánál, és további három kiemelt helyszínen történő koszorúzással került sor. Az ünnepi alkalommal Kopasz Jenő nyá. dandártábornok, gazdasági elnökhelyettessel képviseltük a Szövetséget. Az eseményről részletes beszámoló olvasható a honvedelem.hu oldalon.
Ez a beszámoló nem lenne teljes, ha nem szólnék egy másik karbantartási eseményről, melyet a Kőbányai Bringás Egyesület tagjaival március 12-én tartottunk. A velük való kapcsolat arra a bizonyos 2019-es kerékpáros eseményre vezethető vissza és mára eljutott arra a szintre, hogy az Egyesület kérte felvételét a Szövetség tagjainak sorába, melyről majd az áprilisi küldöttgyűlés dönt.
Erről a napról Magyar Zsóka írása a leghitelesebb:

„Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékének tisztelegve egyesületünk a mai napon „örökbe fogadta” és rendbe tette az Új Köztemető 6-os parcellájában található Honvédsírokat, mely munkálatokhoz csatlakozott a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, valamint két tagegyesülete, a Bem József Bajtársi Egyesület és a Zrínyi Miklós Bajtársi Egyesület is. Gyönyörű napsütésben, lelkesen és jókedvűen folyt a munka, melynek keretében megtisztítottuk a csatákban részt vett egykori honvédek emlékét őrző sírokat és azok környezetét, összeszedtük a szemetet, kicseréltük a fejfákon a nemzeti színű szalagokat és lemostuk a hősök névsorát tartalmazó táblát is. A délelőtt egy rövid koszorúzással zárult, ahol Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökhelyettese, Koós Gábor nyá. alezredes, a Bem József Bajtársi Egyesület elnöke és Magyar Erzsébet, a Kőbányai Bringás Egyesület elnökhelyettese közösen helyezték el a megemlékezés koszorúját és gyújtottak gyertyát a hősök emlékére.
Hasznos és szívet melengető program részesei lehettünk, hiszen ahogy azt Széchenyi István is megírta, tisztelnünk kell a múltat, hogy érthessük a jelent és munkálkodhassunk a jövőn. Rajtunk nem fog múlni”

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy
Magyar Erzsébet

 

A mappában található képek előnézete A hadisírok gondozása felemelő feladat