Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

2019.05.19

61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat
Lourdes, 2019.05.16-19.

Az idei év mottója: "Keresd a Békét és azt Kövessed!"

A francia tábori püspökség 61 éve hirdeti meg a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatot. A zarándoklaton a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének a képviseletében voltam.
A magyar katonák először 1991-ben vettek részt, de nagyobb létszámmal a tábori püspökség visszaállítása után 1994-ben voltak jelen.
Ez a zarándoklat kezdettől fogva katonák által volt meghirdetve a népek nemzetek közötti békéért. A katona nem akar háborút, vérontást mindig a hazája védelmére esküszik fel.
A magyar katonák XXIV. zarándoklatának egyik nagy mérföldköve volt, hogy Magyarország honvédelmi minisztere dr. Benkő Tibor is részt vett. A katonai elöljáró dr. Kovács László dandártábornok a MHP kibervédelmi szemlélője. A 190 fős zarándokcsoport vezetője Berta Tibor ezredes általános helynök volt. A zarándok társaim nevében is megköszönöm neki az igen nagy energiát követelő szervező munkáját.
Minden résztvevő a katonai szállítógépre történő felszállás előtt megkapta a Katonai Tábori Püspökség zarándoklatra szóló kézikönyvét. Idézek Bíró László Katolikus Tábori Püspök köszöntőjéből: "A zarándoklat közösségi élmény, az imádság az Istennel való személyes találkozás lehetőségével ajándékoz meg minket. Ugyanakkor megnyit bennünk egymás felé, ismertek és ismeretlenek felé. Segít, hogy együttesen, reménykedve tekintsünk a jövő felé." Ezeket a szavakat ajánlom hívő és nem hívő olvasok részére is.
Kettő géppel történt a ki- és a visszaszállításunk, velünk utazott a miniszter úr is. Lourdes-ba napsütés közepette érkeztünk. Három különböző helyen kerültünk elszállásolásra. Nemzetközi katonai sátortáborban és kettő szállodában. A következő napokban kaptunk mindent a szélsőséges időjárásból. Volt, hogy egy napon kétszer kellett átöltözni a teljesen átázott ruházatból.
Május 17-én (péntek) 06.45-kor a Barlangnál tartottunk misét. A gyógyforrást ölelő környezet elfelejtette a zarándokokkal a szakadó esőt. A mise után közösen átvonultunk a gyertyagyújtó helyre. A zarándokok minden évben gyertyát gyújtanak a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítettekért. A gyertyagyújtást dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter végezte. Délelőtt folyamán Szentesi Csaba őrnagy (görög-katolikus tábori lelkész) vezetésével Bernadett nyomában városnézésen vettünk részt. A nemzetközi megnyitó ünnepségre 21.15-kor került sor a Szent X.Piusz földalatti bazilikában. A bazilika 20-25 ezer fő befogadására alkalmas. (A megnyitón találkoztam Ludvik Frauer ezredessel, az Osztrák katonák egyik vezetőjével. A 19 éve meglévő Burgenlandi kapcsolatunk óta ismerjük egymást, mindkettőnk részéről nagy volt a találkozás öröme. Nemvolt nyelvi nehézség mert jól beszél magyarul. Azonban ezen a helyen nem akadály a nyelvi különbözőség, mivel mindannyian egyformák vagyunk ember és Isten előtt.) A megnyitó a zászlók, zenekarok bevonulásával kezdődött. A saját zászló és zenekar bevonulását mindig hangos üdvözlés fogadta. Amennyire tudtam számoltam a nemzetek zászlóit, 35 db-nál fejeztem be.
Május 18-án a nap az elöljáró fogadásával kezdődött, majd hagyományosnak mondható keresztút járásával folytatódott. A katonák a keresztúton a stációk között felváltva viszik a tábori püspökség keresztjét. Az ideiglenesen összeállított kórus mindenhol egyházi énekel emelte a zarándoklat megemlékező színvonalát. A X stációnál – melyet Magyarország készíttetett – mécsest gyújtottunk a békefenntartói műveletekben és szolgálat közben elhunyt magyar katonákért. A keresztutat magyar mise követte a Szent Maximilian Kalbe kápolnában. A miniszter úr köszöntőjével kezdődött a mise. Dr Benkő Tibor beszédéből idézek: "Mindenkit szívünkbe kell zárni, mindenkire oda kell figyelni, erről szól az emberi élet, mindenkivel foglalkozni kell. Mindenkivel törődni kell és mindenkinek a lehető legjobbat kell nyújtani, mert ez az életünk küldetése. Nagyon fontos, hogy itt vannak és én azt kívánom, hogy találja mindenki meg a lelki békéjét, azt, amit kapunk, az életet, a tulajdonságainkat, az emberekhez való viszonyunkat, kapcsolatunkat." A köszöntő után a helynök úr annyit mondott, hogy ezután a Homíliában nehéz dolguk lesz. A misét Bíró László katolikus Tábori Püspök gyógyulásáért is mondtuk. A téren csoportkép készítése következett. Délután a katonazenekarok bemutatóján vettünk részt. A Tatai zenekar nagy sikert aratott. Katona és civil hölgyek kérték fel a minisztert táncolni, aki eleget is tett a kérésnek. Mindenkinek szívesen állt rendelkezésre egy közös fotó készítésére. A Hősök emlékművénél koszorúztak a küldöttségek vezetői. A Miniszter Úr este utazott haza a másnapi Budaörsi katonai bemutatón való részvétel miatt. A nap zárásának kiemelkedő eseménye a 21-00-kor kezdődő Mária gyertyás körmenet. Az egész rózsafüzér tér és a bazilika lépcsői is megteltek hívőkkel. Akik először vettek részt gyertyás körmeneten azoknak egy életre szóló élményt nyújtott.
Május 19-én vasárnap kezdődött az ünnepi szent mise a Szent X Piusz földalatti bazilikában a zarándokok részére. Az egyetemes könyörgés egyik kérését magyarul dr, Pellek Sándor o. alezredes mondta. A több nyelven celebrált misét mindenki nagy figyelemmel kísérte. A bazilikából kijövet után a Burgenlandi vezető tábori lelkésszel, Wesselly ezredessel és édesanyjával találkoztam. Az örömöt nehéz leírni, mert mindkettőnkből őszintén tört ki a találkozás feletti lelkesedés. A csoport fele – akik a 23.00-kor induló géppel jöttek haza – még részt tudott venni a délutáni záró rendezvényen.
A hazaérkezésünk után a Liszt Ferenc repülőtéren történteket a zarándokok töröljék ki az emlékeikből.
Lopurdes-ban úgy érzem még jobban jelen van a hit, a remény, a szeretet. Végtelen nyugalmat áraszt ez a hely, nem hiába zarándokolnak el a betegek és egészséges emberek százezrei, mert hisznek a Megváltó erejében és égi édesanyjában a Boldogságos Szűz Máriában. Miért indulok minden évben zarándoklatra? Mert mindannyian csak vándorok, útkeresők vagyunk a földi létben. A lelki feltöltődés kitart a jövő évi Lourdes-i zarándoklatig
.

Köszönöm a Katolikus Tábori Püspökségnek és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökségének, hogy támogattak a zarándoklaton való részvételben.

László Attila nyá.alez.
BEOSZ Nyugat-dunántúli Régió
régióvezető

 

A mappában található képek előnézete 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat