Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

30 éves a BEOSZ: Vajányi Lajos Bajtársi Egyesület, Kazincbarcika

2020.04.07

Egyesületünk 2008. 02. 27-től a BEOSZ tagszervezeteként működve a Szövetség célkitűzéseivel összhangban és önállóságának tiszteletben tartásával az alapszabályzatban rögzítettek szerint végezte munkáját. Törvényesen bejegyzett társadalmi szervezet, köztartozása nincs, takarékos gazdálkodását a pénzügyi- és számviteli törvények betartásával végzi.
Mint a honvédség és a civil társadalom összekötő szervezete ápolja a katonai hagyományokat, kutatja és gondozza a hadisírokat, sokat tesz az ifjúság hazafias neveléséért.
Kazincbarcika egyik jól dolgozó civil szervezeteként tartanak bennünket számon, a város vezetése elismeri és méltányolja munkánkat.
Tartalmas, programokban gazdag, dolgos éveket tudhatunk magunk mögött.
Egyesületünk rendszeresen képviselteti magát valamennyi városi rendezvényen, koszorúzásokon, Hősök Napi ünnepségeken, hagyományőrző bemutatókon és falunapokon. Nemzetközi kapcsolatokat ápolunk a szlovákiai Kecső községgel, a Gömöri Kézműves Társulással és a lengyelországi Limanowa katonai hagyományőrzőivel.
Mottónk: „Az utókor kötelessége az emlékezés”.
Ennek jegyében megemlékezéseket tartunk a Kazincbarcikát építő egykori hadifoglyok emlékére, zarándok utakat szervezünk a málenkij robotra elhurcoltak emlékére.
Támogatói, aktív résztvevői voltunk a várhosszúréti új katonai emlékmű létrehozásának és felavatásának, dolgoztunk a perkupai műemlék templom helyreállításán és a 4. Perkupai Operafesztivál sikerén, programjainkkal színesítjük a kazincbarcikai KOLORCITY FESZTIVÁL eseményeit.
A borsodi térségben élenjárói vagyunk a katonai hagyományok ápolásának és példaértékű hadisír gondozói tevékenységünk.
Alapos szervező munkát igényel, de minden évben rendezünk egy kiállítást.
2014-ben, a Nagy Háború kitörésének 100 évfordulójára,
2015-ben a II.világháború befejezésének 70.évfordulójára emlékeztünk.
2016-ben lengyel-magyar nemzetközi katonai kiállításunk volt.
2018-ban vasúti kiállításon és a szlovákiai Füleken a várban háborús kiállításon mutatkozott be a szervezetünk.
2019-ben BEOSZ támogatással Hősök Napi Ünnepséget tartottunk Hídvégardóban és Sajókazincon, Alacska községben pedig az Afganisztánban a misszió során életét vesztő Pappné Ábrahám Juditra emlékeztünk.
2019-ben a Rákóczi év kapcsán Erdőbényén és Kecsőben a 24. Falunapon tartottunk nagy sikerű összejövetelt, Vámosgyörkre a Jászi vasút 110 éves évfordulójának rendezésére kértek fel bennünket.
Nagyon sikeres volt az egyesület tagjainak képzőművészeti bemutatkozása.
Az Észak-alföldi régió társ-szervezetei által rendezett borversenyeken, sport versenyeken, egyéb rendezvényeken részt veszünk, legutóbb a Nyíri Honvéd Egyesülettel közös gyárlátogatáson voltunk a BORSOD Chemben, kastély látogatáson Edelényben.
Kiemelt a kapcsolatunk: Kazincbarcika Város Önkormányzata és a szervezetünk (VLBE) között.
Kiemelt a kapcsolatunk Perkupa Önkormányzat és a szervezetünk a VLBE között.
Kiemelt a kapcsolatunk Románia Magyarországi Nagykövetsége (annak katonai- és légügyi attaséja) és a VLBE között.
Kiemelt kapcsolat az Orosz Föderáció Honvédelmi Minisztériumának Katonai Emlékőrző Igazgatósága és a VLBE között. (Ez utóbbi kettőnél a jó kapcsolat a hadisírok felkutatása, gondozása és katonai hagyományok ápolása terén nyújtott következetes munkánknak köszönhető).
A Gömöri Kézműves Társulás és az egyesületünk 10 éves, a katonai hagyományok ápolására irányuló munkája jó példa a nemzetközi kapcsolatok erősítésére is.
Végezetül úgy gondolom, hogy szervezetünk és a Szövetség népszerűsítésére helyi, de országos szinten is változatlanul szükség van. Felnézünk és példa értékűnek, követendőnek tartjuk nagyobb létszámú és áldozatos munkát végző, sikeres társ-szervezeteinket.
Tagjaink lelkesek, igénylik az együttlétet, a tartalmas programokat és tesznek azok megvalósításáért. Munkánkról hírt adunk a helyi médiában, több cikkünk jelent meg a Bajtársi Hírlevélben.
Legnagyobb sikerünknek azt tartjuk, hogy a Várhosszúréti katonai emlékmű avatásán 60 fővel tudtuk részt venni, és az ünnepség kultúrműsorát feledhetetlen énekszámmal gazdagítottuk.
A reformáció 500. éves évfordulóján Vizsolyt, Telkibányát, Monokot, a Golopi zászló- és címergyűjteményt 50 fővel néztük meg.
A málenkij robotos zarándok úton szintén 50-en voltunk.
Mind a három utunk autóbusszal, nagy-nagy megelégedésre bonyolódott le.
Rákóczi emlékünnepséget tartottunk Erdőbényén, a Szlovén Hadigondozottak képviselőivel részt vettünk Kecsőben a 24. Falunapon.
Szegedi Csaba a Magyar Állami Operaház énekese szervezésében 2019-ben már a 4. Perkupai Operafesztivált tartottuk. Egyre színesebb és látványosabb ez a rendezvény.
A HONSZ, BEOSZ és a HTBKOKSZ régiós tagegyesületeivel további jó kapcsolatokat építünk ki.
Kazincbarcika civil szervezeteinek rendezvényeit rendszeresen látogatjuk. Szervezetünk programjaival színesítjük azok palettáját.
A 2019. év kiemelt jelentőséggel bír szervezetünk életében hiszen a BEOSZ pályázatok útján mind a rendezvények szervezésére és lebonyolítására mind az eszközbeszerzésre benyújtott pályázatok sikeresek voltak. Ezúton is köszönjük ezt a támogatást!
Sikernek tartjuk azt is, hogy az eltelt 5 évben 15 fővel növekedett taglétszámunk. 2019-ben 55 fős tagsággal rendelkezünk.
Örülünk, hogy a BEOSZ tagegyesületei közé tartozunk. Köszönjük az eddig kapott elismeréseket.

Husonyicza Gábor

Megjegyzés!
2008. febr. 27-én (ezen a napon volt a BEOSZ 18 éves és elérte „nagykorúságát”) lettünk a BEOSZ tagjai! Nem kerek évforduló ugyan, de véletlenül pont ezen a napon ünnepeljük 12 éves tagságunkat!

 

vlbe1.jpg

 

vlbe2.jpg

 

dsc03536_web.jpg