Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

30 éves a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége

2020.02.27

Február 27-én ünnepelte megalapításának harmincadik évfordulóját a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális központban. A rendezvényt, melyen a Szövetség tagszövetségeinek, tagegyesületeinek képviselői, az elnökség, a Felügyelő Bizottság, a Tanácsadó Testület, és a Bajtársainkért Alapítvány Kuratórium, az ügyvivő testület tagjai és a BEOSZ tiszteletbeli elnökei vettek részt megtisztelték jelenlétükkel: Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és katonai szervezetei, az Országos Rendőrfőkapitányság, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága vezetői, illetve képviselői; Hatvan, Kiskunfélegyháza, Marcali, Nagyatád, Szabadszállás, Székesfehérvár polgármesterei, illetve önkormányzati képviselői; az Ausztriából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából érkezett külföldi delegációk tagjai; a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége, a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége elnökei; a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Magyar Hadtudományi Társaság, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége, Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány képviselői és nem utolsó sorban az alapító tagszervezetek képviselői és az alapítók.
A Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület rövid műsora után a rendezvény a BEOSZ zászló bevonulásával majd a Himnusz meghallgatásával kezdődött. A résztvevők néma főhajtással emlékeztek az elmúlt évtizedekben elhunyt bajtársakra, majd megtekintették a Katonai Filmstúdió - az alapítást megelőző időket, a Szövetség életre keltését és az azóta eltelt három évtized fontos eseményeit bemutató - rövidfilmjét.

A múlt felidézése után Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke ünnepi beszédében megköszönte az alapítók erőfeszítéseit, amelyeket az átalakuló Magyarországért és a Magyar Honvédségért, az érdekvédelemért és a bajtársakért tettek. Mint leszögezte: az akkor cselekvők kiváló alapot raktak le, amelyre ráépülhetett az elmúlt harminc esztendő munkája. „Elődeink új korszakot nyitó, cselekvő változások részesei akartak lenni, akik hitet tettek a hazafiság eszméjére épülő honvédelem ügyének szolgálata, a magyar katonai hagyományok ápolása, tagjainak érdekvédelme mellett, megőrizve pártpolitikai semlegességüket, függetlenségüket és szervezeti önállóságukat” – mondta az elnök.
Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter levélben köszöntötte a Szövetséget megalapításának harmincadik évfordulóján (a miniszter levele itt olvasható).
Erdélyi Lajos humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi köszönőjében kiemelte az aktív szolgálattól már elköszönt katonák szerepének fontosságát, a közös munka pozitív hatását a jelenkori Magyar Honvédség egyenruhásaira, a honvédelmi- és közalkalmazottakra. „A katonai hivatás nem ér véget a napi szolgálati idő befejeztével, és nem ér véget akkor sem, amikor nyugállományba vonulunk. Nyugállományú katonáink a megalakult öntevékeny szervezetekben a megszerzett tudás, tapasztalat átadása mellett a katonai hivatásszeretetre ösztönzik a jelen Magyar Honvédségének tisztjeit, altiszjeit és katonáit” - mondta az államtitkár.
Az érdekvédelem terén kifejtett együttműködés fontosságát hangsúlyozva köszöntötte a 30 éves Szövetséget Czövek János, a Honvédszakszervezet, és Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A HÉF partnerek után Szelekovszky Ernő, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége elnöke, Domine János nyugállományú dandártábornok, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége alelnöke és dr. Havasi Zoltán nyugállományú rendőr dandártábornok rendőrségi főtanácsos, a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége elnöke köszöntötte a Szövetséget.
A köszöntéseket honvédelmi miniszteri, MH parancsnoki, ORFK, BVOP szintű és a Szövetség elnöksége által adományozott elismerések átadása követte. Az elismerések részletes felsorolása külön listán megtekinthető, azonban néhány - a 30. évfordulóhoz szorosan köthető - elismerés megérdemli a kiemelést.
A Szövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a BEOSZ elnöksége 2019. október 31-én Díj alapításáról döntött. A Szövetségért Díj személynek adható legmagasabb szövetségi szintű elismerés. Az első alkalommal a díjat, a Díj Bizottság javaslata alapján, az elnökség Simon Béla nyugállomány ezredesnek, a Tanácsadó Testület titkárának, a BEOSZ alapító tagjának ítélte oda.
A Szövetség elnöksége külön névre szóló emléktárgyban részesítette a Szövetség tiszteletbeli elnökeit: Kelemen József ny. altábornagyot és Sipos Géza ny. ezredest.
A Szövetség köszönetét és elismerését fejezi ki azoknak a szervezeteknek és személyeknek, akik 1990. február 27-én megalakították a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét. Az akkori 18 alapító szervezetből mára 14 jogutód szervezet maradt, amelyek továbbra is aktív tagjai a Szövetségnek:
Balassi Bálint Bajtársi Egyesület,
Tüzér Tisztek Gábor Áron Bajtársi Egyesület,
Honvéd Bajtársi Klub Tata,
Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület,
„Zrínyi Miklós” Honvéd Nyugdíjas Klub Szekszárd,
Gáspár András Bajtársi Egyesület,
Nagykanizsai Honvéd Egyesület,
Bajtársi Egyesület Nagyatád,
Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület,
Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubja,
Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület,
Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület,
Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület Jánoshalma,
Honvédők Bajtársi Egyesülete Szentes.
E történelmi tettüket a Szövetség elnöksége emléktárggyal ismeri el.
A Szövetség elnöksége a múlt év szeptemberében hirdette meg a „30 év – 30 emlék” alkotóművészeti pályázatot, melyre számos pályázat érkezett. A pályázati kiírás szerint külön díjazásban részesül az a tagszervezet amelyik a legtöbb pályázót tudta mozgósítani. Az elnökség ezt a díjat a két legtöbb pályázót mozgósító szervezetnek, megosztva, egyenlő arányban ítéli oda, így a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományörző Bajtársi Egyesületnek és a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesületnek.
Az elismerések átadását követően a résztvevők meghallgatták a Szózatot, majd a zászló kivonulása következett. Az ünnepség Ökrös Tibor és zenekarának virtuóz műsorával zárult.
A műsort követően a Szövetség elnöksége meghívta a résztvevőket egy állófogadásra, ami előtt Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya, főosztályvezetője mondott pohárköszöntőt. Az állófogadás után a résztvevők Emléklapot, emléktárgyat és a Bajtársi Hírlevél ünnepi különszámát kapták az elnökségtől. (A Bajtársi Hírlevél különszáma a "Bajtársi Hírlevelek" menüpont alatt megtalálható.)

szerk

 

A mappában található képek előnézete 30 éves a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége