Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

11-11-11-11 Nemzetközi Gyertyagyújtási Akció

2018.11.11

Több mint öt éve, hogy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége csatlakozott a Krajcáros Alapítvány felhívásához a 11 11 11 11 gyertyagyújtási akcióhoz. Tagegyesületeink ezen a napon országszerte több településen szerveztek megemlékezéseket és virággal, mécsesekkel fejezték ki tiszteletüket a harcokban elesett katonák iránt.
A budapesti Városmajorban, a Tábori vadászok (Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása) emlékműnél - a védnöki tisztet vállaló – ismert személyek jelenlétében zajlott a megemlékezés. A BEOSZ részéről Hazuga Károly nyá. altábornagy elnök - aki ugyancsak az esemény egyik védnöke - és a Közép-magyarországi Régió több egyesületének képviselői voltak jelen.
Először Németh István nyá. ezredes a Krajcáros Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a jelenlévőket egyben köszönetet mondott azért, hogy évről-évre egyre több helyszínen és egyre nagyobb létszámban vesznek részt a megemlékezéseken. A Himnusz ez alkalommal Zsédely Tamás trombita előadásában hangzott el, majd rövid ünnepi beszéd következett melyben Németh István nyá. ezredes felidézte a 100 évvel ezelőtt történteket és beszélt arról is, hogy az emlékezés közös feladatunk és a kiemelt centenáriumi időszak után is törekednünk kell arra, hogy ne merüljenek feledésbe a hajdani események. Szavait követően Gyóni Géza, "Csak egy éjszakára" című költeménye hangzott el, majd a háborúk áldozatainak emlékére Nánai László őrnagy - a MH Tábori Lelkész Szolgálat Protestáns Tábori Püspökség lelkésze és Tihanyi Péter atya a Városmajori Jézus Szíve Plébánia lelkésze közös imával emlékeztek. Különleges színfoltja volt a megemlékezésnek Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, zeneszerző, szövegíró és előadóművész két saját dalának előadása. A rövid kortörténetet megelevenítő egyik legfrissebb dalát követően a „Ha én Rózsa volnék” című szerzeménnyel örvendeztette meg a hallgatóságot, melynek a már klasszikus sorait a jelenlévőkkel együtt énekelte. A megemlékezés koszorúzással folytatódott, majd a szervezetek képviselői virágokkal és mécsesek elhelyezésével emlékeztek. A rendezvény a Szózat és a Magyar Takarodó elhangzásával zárult.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrgy.
alelnök

 

A mappában található képek előnézete 11-11-11-11 Gyertyagyújtás az elesett katonákért